Vianoce sa blížia, začína horieť tretia sviečka na adventnom venci

16.12.2012 Bratislava

Bratislava 16. decembra (TASR) - Katolíci, evanjelici i ďalší kresťania dnes zapaľujú tretiu sviečku na adventnom venci, čas duchovnej prípravy na slávenie Vianoc sa kráti. Silnejúce svetlo adventného venca pripomína Ježiša Krista, ktorý povedal, že je Svetlom sveta.

Dnešná tretia adventná nedeľa sa nazýva aj nedeľou radostnou. Má to znamenať, že advent sa kráti a radosť zo slávenia sviatku Narodenia Pána sa nezadržateľne blíži. V katolíckej cirkvi sa v tento deň môže použiť aj ružová liturgická farba, napriek tomu, že v adventnom čase je charakteristická fialová farba.

Kňazi dnes počas bohoslužieb opäť pripomínajú veriacim, aby nezabúdali na duchovné hodnoty a popri kupovaní darčekov, ktoré sú tiež neodmysliteľnou súčasťou Vianoc, mysleli na hlavné posolstvo týchto sviatkov - príchod Ježiša Krista. Apelujú na kresťanov, aby potešili návštevou svojich blízkych, aj keď im to nevyhovuje, mysleli na starých a chorých a uvedomili si, že napríklad pre rodičov je veľkým darom, keď prídu ich deti a spoločne s nimi slávia sviatky. Kresťania by si mali aj napriek zhonu nájsť čas na stíšenie, na zamyslenie sa nad sebou, na pokánie a modlitbu, čas pre svojich blízkych.

Ak sa človek priblíži k Bohu, priblíži sa aj k ľuďom, ak sa vzdiali od Boha, väčšinou sa vzďaľuje aj od ľudí. Potrebné je zmierenie s Bohom i ľuďmi, pripomínajú duchovní kresťanom v čase adventu.
 

Vyberte región